Your message has been sent, you will be contacted soon

Call Me Now!

Close
Home » Actualitate » Regiunea Giurgiului ar putea avea capitala la Calarasi

Regiunea Giurgiului ar putea avea capitala la Calarasi

regionalizarea_in_varianta_usl

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat joi că a văzut la TV mai multe hărţi despre regionalizare, în condiţiile în care abia acum se constituie grupul de lucru, precizând că nu crede că este o coincidenţă prezentarea acestora în contextul conflictului privind arborarea steagului Ţinutului Secuiesc, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă recentul conflict legat de arborarea steagului Ţinutului Secuiesc are o legătură cu problema regionalizării, Liviu Dragnea a spus că nu crede că este o conincidenţă faptul că miercuri a văzut la televizor mai multe hărţi despre regionalizare.

“Nu cred în coincidenţe când ieri (miercuri, n.r.) am văzut la TV nişte hărţi despre regionalizare, în condiţiile în care regionalizarea este coordonată de la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale şi abia se constituie grupul de lucru şi consiliul consultativ”, a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat miercuri că proiectul de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României apărut în media nu este nici oficial, nici asumat de către Guvern, el arătând că varianta oficială este doar cea coordonată de MDRAP.

“Guvernul nu îşi asumă niciun fel de variate care circulă pe internet sau pe diverse surse. Cel apărut azi nu este proiect de lege, este un document care nu are nicio legătură cu proiectul oficial de regionalizare şi descentralizare al Guvernului României, proces care este coordonat de ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a spus Dragnea.

El a spus că a înţeles că acest document apărut miercuri este elaborat de “un domn director de la o agenţie de dezvoltare regională de undeva din Banat” şi a susţinut că urmează să apară o inflaţie de “aşa-zise proiecte de regionalizare”.

“Probabil că sunt unii oameni care vor să-şi facă imagine pe ideea de regionalizare. Este un demers care nu ajută procesul în sine”, a spus Dragnea.

El a subliniat faptul că proiectul oficial de regionalizare şi descentralizare al Guvernului va fi prezentat după ce vor fi finalizate toate discuţiile cu toate mediile politice, sociale, academice, ONG-uri, respectiv după ce vor fi finalizate dezbaterile la nivel local, în judeţe, în regiunile de dezvoltare actuală şi după ce se va finaliza tot pachetul de proiecte de acte normative şi cadrul instituţional necesar pentru regionalizare şi descentralizare.

“Cine vorbeşte de regionalizare fără să vorbească de descentralizare înseamnă că ori este glumeţ, ori nu înţelege despre ce e vorba, ori pur şi simplu vrea să iasă în faţă”, a spus Dragnea.

El a adăugat că Guvernul este interesat ca la finalul anului 2013 aceste regiuni administrative să fie înfiinţate, existând totodată şi tot pachetul de programe de dezvoltare regională care să fie finanţat în următorul exerciţiu financiar 2014-2020.

“Se lucrează serios. Probabil în lunile următoare vom ieşi cu un proiect, după ce vom avea toată analiza finalizată, inclusiv studiile de impact”, a spus Dragnea.
Proiectul prevede că teritoriul naţional al României este împărţit în 8 regiuni, cu reşedinţele la Bucureşti, Alba-Iulia, Piatra Neamţ, Cluj-Napoca, Brăila, Timişoara, Craiova, Călăraşi, iar fiecare regiune este formată din două sau mai multe judeţe.România va avea 8 regiuni – Bucureşti-Ilfov, Centru, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud şi Sud-Est – care vor avea competenţe exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual şi un preşedinte, în fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile.

Regiunile prevăzute de proiect sunt: Regiunea Bucureşti-Ilfov – municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu reşedinţa în municipiul Bucureşti; Regiunea Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mures şi Sibiu, cu reşedinţa în municipiul Alba Iulia; Regiunea Nord Est – judeţele Bacău, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Vaslui, cu reşedinţa în municipiul Piatra Neamţ; Regiunea Nord-Vest: judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, cu reşedinţa în municipiul Cluj-Napoca; Regiunea Vest: judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, cu reşedinţa în municipiul Timişoara; Regiunea Sud-Vest: judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, cu reşedinţa în municipiul Craiova; Regiunea Sud: judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman, cu reşedinţa în municipiul Călăraşi; Regiunea Sud Est: judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea, cu reşedinţa în municipiul Brăila.

Regiunile sunt unităţi administrativ-teritoriale în care se exercită autonomia regională şi în care se organizează şi funcţionează autorităţi ale administraţiei publice regionale.

 

sursa: romanialibera.ro